Jak se u nás vaří…

Jak se u nás vaří..

Zásady pro sestavování jídelního lístku a přípravu jídel

Jídelní lístek je sestavován v souladu s požadavky na plnění Spotřebního koše, který je součástí vyhlášky o školním stravování. Pomůckou při jeho sestavování je také dokument – Nutriční doporučení MZ ke spotřebnímu koši ze dne 1.9.2015.

K vaření jsou používány denně pouze čerstvé suroviny!

Polévky

Polévky se připravují ze základního vývaru z čerstvého masa, kořenové zeleniny a koření, nikoliv z polotovarů.

Na závěrečné dochucení používáme nepatrné množství dochucovadla, pouze však takové, které neobsahují glutamát.

Vzhledem k plnění spotřebního koše zařazujeme častěji zeleninové a luštěninové polévky.

Hlavní jídla

Pro přípravu hlavních jídel používáme pouze kvalitní   libové  maso. Pravidelně zařazujeme kuřecí, krůtí, králičí, vepřové nebo hovězí maso, 2x do měsíce vaříme ryby.

Doplňky a nápoje

Děti dostávají dle finančních možností zeleninové saláty, čerstvé ovoce,  mléčný výrobek, moučník.

Jako nápoje jsou podávány ovocné sypané čaje, ovocné sirupy bez konzervantů a umělých barviv, ředěné džusové  koncentráty,  mošty.

Každý den je k dispozici voda s mátou a citrusovými plody.