Velikost porcí pro strávníky

Velikost porcí pro strávníky

Velikost porcí je určena recepturami pro školní stravování.

Příklady váhy porcí v syrovém stavu:

Přírodní (vepřový, hovězí, kuřecí, králičí) plátek, krájené (guláš apod.), masová směs apod.

7-10 let                       syrové maso 7 dkg

11-14 let                     syrové maso 8 dkg

15+, dospělí               syrové maso 9 dkg

Rybí filé přírodní

7-10 let                       syrové maso  5 dkg

11-14 let                     syrové maso 10 dkg

15+, dospělí               syrové maso 10 dkg

Knedlíky houskové/bramborové

7-10 let                       hotová porce 112/140 g

11-14 let                     hotová porce 128/160 g

15+, dospělí               hotová porce 144/200 g

Rýže

7-10 let                       hotová porce 145 g

11-14 let                     hotová porce 165 g

15+, dospělí       hotová porce 185 g

Průměrné ztráty hmotnosti masa  po rozmrazení:   cca   10%

Průměrné ztráty hmotnosti masa  tepelnou úpravou:

maso vařené      40%

maso dušené     20-30%

maso pečené     30-40%

maso smažené   20-35 %

Při porcování masa se provádí průběžná kontrola hmotnosti po 10 porcích. Povolená váhová odchylka je +-6%.Pokud některý strávník nechce plnou porci, může kuchařka jinému strávníkovi přidat.