Tablet ve výuce

V naší škole máme možnost využívat tablety ve vyučování a procvičování probraného učiva. V první třídě, jsme tento způsob výuky nestihli využít, ale v tomto školním roce už jsme to štěstí měli.

Nejdřív jsme se museli seznámit se správným chováním a způsobem používání nové technologie. Víme, že je to drahá pomůcka a pravidla pro její používání musíme dodržovat:

  • na lavici musíme mít uklizeno
  • při práci s tabletem musíme sedět a nikdy s ním nechodit po třídě
  • když něco potřebujeme, přihlásíme se a paní učitelka přijde k nám a pomůže

Před hodinou s tablety vždy sedíme v lavici a dáváme pozor. Už víme, jak tablet zapnout, jaké je heslo a kde se zapíná čtečka QR kódu. Nejdříve nám paní učitelka řekne, jaký úkol nebo cvičení nás čeká a ukáže nám na interaktivní tabuli způsob práce. Pak už jen stačí načíst QR kód a můžeme pracovat. Je skvělé, že se učíme každý svým tempem, nevykřikujeme výsledky a kdo splní cvičení na plný počet, může přejít k dalšímu úkolu. Někdo to má na první pokus, někdo třeba až na třetí. Vůbec nám to nevadí. Učíme se vyvarovat chyb a zapamatovat si správná řešení. Před koncem hodiny tablety vyčistíme, uložíme do zásobníku a řekneme si, komu se dařilo a kdo potřebuje ještě učivo procvičit. Někdy máme úkol, kde čteme zadání v tabletu a řešení píšeme do sešitu. Tak nepoznáme, jestli jsme byli úspěšní či ne a čekáme, až vše paní učitelka opraví. Je to napínavé. V každém případě se těšíme na další hodinu, kdy se opět budeme učit s pomocí tabletu.

Žáci 2. B a tř. uč. M. Voláková