Návštěva 2. A a 2. B v planetáriu na gymnáziu v Chebu

Chebské gymnázium má vlastní planetárium a nabízí možnost návštěvy široké veřejnosti. Nabídka přišla i do naší školy. Využili jsme tuto možnost a na 18. listopad 2021 objednali obě druhé třídy.

Byl to hezký výlet. Přednášející lektor byl moc příjemný a trpělivě odpovídal na všechny všetečné otázky zvídavých dětí. Vše přizpůsobil věku a vědomostem žáků ze 2. třídy.
Viděli jsme model Země, Slunce a Měsíce připevněný na stropě s možností ukázky nasvíceného otáčení Země okolo své osy a okolo Slunce společně s Měsícem. Dozvěděli jsme se, jak se stane, že je den a noc pokaždé v jiné délce, proč se střídají čtyři roční období a ve které části Země je půl roku tma a půl roku den. Na modelu bylo vidět zatmění Slunce i zatmění Měsíce a na žádost dětí se model zastavil tak, aby viděly místo, kde je na naší Zemi Česká republika.

Přesunuli jsme se do promítacího sálu, který vypadal jako vesmírné kino s neobvyklým přístrojem uprostřed. Vypadal jako dalekohled, ale nebyl to dalekohled.  Následovalo promítání hvězdného nebe na strop promítacího sálu. Projekce otáčení Země se změnou oblohy od jarní po zimní a pojmenování souhvězdí s vyprávěním příběhů o tom, proč se tak souhvězdí jmenují. Na konci přednášky zbyl čas i na vesmírnou pohádku o tom, jak se kráva dostala na Měsíc.

Při odchodu si žáci mohli sáhnout na kus vesmírného kamene a podívat se do modelu vesmírné černé díry opět s vyprávěním příběhu. ​

Děkujeme za tuto možnost a těšíme se na další podobné akce.

Žáci 2. A a 2. B s učitelkami.