Exkurze do THUN 1794 provozu Sítotisk

Hurá, jdeme do porcelánky! Projdeme si provoz, zopakujeme postup při výrobě porcelánu a vyrobíme si vlastní hrnek, misku nebo talíř. Takto si představovali exkurzi žáci.

Ale skutečnost byla jiná. Tentokrát jsme navštívili provoz Sítotisk, kde se už skoro 40 let vyrábí vypalovací obtisky, které si k výrobě pro použití na dekoraci porcelánu zadávají soukromé firmy nebo samostatné osoby nejen z České republiky, ale i z jiných zemí Evropské unie.

Byli jsme svědky toho, kdy paní malířka dodala barevné kresby lučních květů a teď se pro ni obtisky připravují. Nejdříve se míchají barvy v počítači, potom se pomocí fototisků a negativů vyrobí vzorky obtisků, nadekorují se na porcelán a nechají vypálit. Teprve potom se zjistí, jestli se barvy na dodaném obrázku co nejvíce přiblížili barvám na hotovém výrobku tak, aby byl zákazník – paní malířka, spokojen.  Poznali jsme, že cesta od obrázku k obtisku je velmi zajímavá i náročná a vyžaduje trpělivost, pečlivost, přesnost a cit pro barvu. Některým z nás, se tato práce zdála velmi zajímavá, a tak jsme si domluvili, aby nám přibližně 11 let drželi v Sítotisku pracovní místo 😊.

Smířili jsme se s tím, že si v provozu Sítotisku žádný výrobek sami nevytvoříme a do porcelánky se určitě někdy příště vrátíme. Už víme, jak se vyrábí obtisky, se kterými jsme ve školičce porcelán při minulých návštěvách zdobili.

Cestou do školy jsme se zastavili v cukrárně a osvěžili se Šmoulí zmrzlinou.

Žáci 2. B, tř. uč. M. Voláková, D. Schwarzová