Knihy v knihovně mají svá místa

Knihovnu navštěvujeme od první třídy vcelku pravidelně. Pokaždé nám paní knihovnice připraví nějaké čtení nebo jinou zábavu spojenou s knihami. Vždy jde hlavně o čtení, znalost písmen, slov a porozumění přečteným větám a příběhům.

Tentokrát jsme si zopakovali, co vše je možné si v knihovně půjčit – knihy, časopisy, leporela, komiksy, CD s audioknihami a společenské hry. Někteří z nás tuto informaci už věděli, pro jiné to byla informace nová.

V knihách najdeme pohádky, příběhy, horory, vtipy, básnička a říkadla a literaturu naučnou.

Rozdělení knih v knihovně na knihy pro dospělé a pro děti nám bylo známo také. Dokonce jsme věděli, že písmena na hřbetech knih jsou počáteční písmena z příjmení spisovatele. V dětském oddělení jsou knihy rozdělené ještě podle barev – červená, modrá a žlutá. Legenda k tomuto třídění visí na stěně regálu, a tak si můžeme bezpečně najít knihu ve své věkové kategorii. Zelenými proužky jsou označené dětské naučné knihy, jako třeba encyklopedie, obrázkové slovníky nebo knihy s určitým specifickým odborným zaměřením. 

Dnes jsme si nečetli, dnes jsme soutěžili. Řadili jsme knihy podle abecedy a vyhráli jsme všichni. Někdo dřív, někdo později. Pak už jsme mohli volně mezi regály s knihami a pomáhali paní knihovnici najít špatně zařazené knihy. Byla ráda, protože se stále najdou nějací návštěvníci, kteří knihy vyndají a když je nechtějí, dají je tam, kam je napadne. Těžko se pak knížka dohledává a není to vůbec žádná legrace. 

Víme, že knihovna má svá pravidla, a proto je nebudeme porušovat. Mohlo by se nám stát, že požadovanou knihu k zapůjčení nebudeme moci najít, a to by nás moc mrzelo.  

Žáci 4. B, tř. učitelka a AP.