Praha – Národní muzeum na Vítkově a Mořský svět v Holešovicích

Dne 7. 11. 2019 navštívily páté třídy velmi zajímavou expozici v Národním památníku v Praze na Vítkově, v rámci dotace z „Paměťových institucí“.

Čekal nás výukový program s vyplněním pracovního listu. Program Legionáři a vznik Československa se zdál trochu náročnější, ale nakonec si získal daleko víc zájmu než původně dětmi preferovaný Mořský svět. Žáci pracovali ve skupinách, řešili pracovní listy a procházeli výstavou, ve které hledali potřebné informace. Paní průvodkyně obdivovala nejen znalosti, ale i zájem dětí o dějiny, tak přidala při svém vyprávění mnoho až neuvěřitelných zajímavostí i vstup do „temných“ místností, které v původním plánu nebyly.

Počasí jsme si opravdu uměli vybrat. Podzimní sluníčko nádherně svítilo a stověžatá Praha z vyhlídkové terasy se předvedla a všechny jistě moc potěšila.

I v druhé části našeho výletu, v Mořském světě jsme měli také štěstí na šikovného a pro svou práci zapáleného průvodce. Děti zaujalo nejen jeho vyprávění o mořských krasavcích, ale i krmení žraloků a rejnoka a pokus s piraněmi.

Výlet se nám vydařil. Téma, dle mého názoru i dětí, bylo velmi zajímavé.

(Za obě páté třídy) Jana Jelínková