Putování za bratrem Hroznatou v klášteře Teplá – pohled žáků

Dne 18.10 se vydaly třídy 8.A a 8.B ze ZŠ Nové Role na výlet do Kláštera Teplá. Pro žáky byl připraven zábavný program, který zahrnoval únikovou hru. Ze začátku jim paní průvodkyně stručně vysvětlila, kde se vlastně nacházejí, po přednášce na děti čekala úniková hra, která je poučila o historii Kláštera.

Hra zahrnovala 12 stanovišť, hrála se v areálu Kláštera, kde se děti mohly volně pohybovat. Dostaly tužku a papír, na kterém byl půdorys Kláštera a nápovědy, jimiž se mohly řídit. V tomto programu šlo o to, aby si prošly areál Kláštera, procházely okolo rybníka, lesem, okolo věží Kláštera dokonce se podívaly i na skleník.

Na stanovištích měly děti krátký text o životě Hroznaty a tři odpovědi na výběr, které je navedly k dalšímu stanovišti, ke kterému se dostaly pomocí mapy na papíře. Stanoviště nebylo lehké najít, byla schovaná za stromy, za sochou a v dalších různých skrýších, proto dostaly tolik času. Na papíře, který dostaly, byla také hádanka, kterou musely plnit. Na každém stanovišti získaly jedno písmenko a razítko, které si natiskly na papír.

Ke konci se musely co nejrychleji vrátit na recepci, kde si zkontrolovaly odpovědi, když to měly špatně, musely si to jít zpět předělat nebo domyslet z hlavy. Poté, co dodělali žáci únikovou hru, dostali sladkou odměnu.

Na zakončení výletu se šli žáci podívat do kostela na hrob Hroznaty a poté se vydali na cestu domů.

Nikol Mannion, 8.A (psáno jako novinový článek)

 

Když jsme přijeli ke klášteru v Teplé, tak jsme viděli nádherné klášterní budovy s velkými zahradami. Když jsme přišli k recepci, tak nás uvítali a vysvětlili nám, co se bude dít. Pak jsme dostali chvíli na svačinu.

Když jsme byli připraveni, byly řečeny i pravidla hry a určen byl i časový limit. Dostali jsme papír s mapou, kde byly vyznačeny stanoviště a nápovědy, kde hledat. Také nás rozdělili do týmů po dvou až čtyřech lidech. Po startu soutěže a po přečtení první nápovědy jsme se dozvěděli, že nejen budeme hledat dané stanoviště a putovat za bratrem Hroznatou a jeho životem, ale taky budeme hledat bílého zajíce.

Při hledání byla zábava, bylo to zajímavé, když jsme potkali jinou skupinu, tak jsme si stěžovali, že máme totálně promoklé boty a že jsme občas totálně slepí, když nevidíme stanoviště. Hlavní bylo spolupracovat a přemýšlet o daných otázkách. Hodně nás to bavilo.

Po zpracování všech otázek v daném limitu jsme se vraceli na start, odevzdali papíry a dostali odměnu, a pak si mohli projít sami celý park a nebo dělat kraviny u vodní pumpy.

Po skončení soutěže jsme se šli podívat dovnitř do kláštera, kde byl pohřben bratr Hroznata.

Pak jsme se všichni rozloučili a jeli jsme domů. Byl to super výlet, klidně bych tam jela znovu, krásná příroda, zábava a taky super zážitek se vzpomínkami. Za mě deset z deseti.

Karolína Dušková, 8.B