Podnikavá třída – dva projekty čtvrtých tříd

Finanční výuka se prolíná učivem matematiky na základní škole už od druhé třídy. Největší tradiční česká banka pomáhá a podporuje finanční vzdělávání dětí dvěma projekty. Abeceda peněz pro 2. třídu a Abeceda peněz pro 4. třídu. V obou případech děti učí zábavnou formou prostřednictvím zajímavých zážitků, příkladů i příběhu s příklady z praxe. 

V naší škole se zapojily všechny vhodné ročníky. Interaktivní hodinu představila pracovnice ČSP přímo ve škole a žáky zapojila do finančního procesu spojeného s možnostmi získávání příjmů a druhy, kdy peníze vydáváme, platíme jimi výdaje. Pracovní sešity a interaktivní příběh si žáci dokončili se svými třídními učitelkami.

Ve čtvrté třídě je možné na Abecedu peněz navázat a zapojit žáky do několikaměsíčního projektu Podnikavá třída.  Obě naše čtvrté třídy tuto možnost využily. 

Opět tomu předcházela účast pracovnice ČSP, která přijela a v každé třídě zvlášť zapojení do projektu s žáky projednala. Přivezla Smlouvu o výhodné půjčce, kterou již dříve zvoleni zástupci nových „firem“ – „ředitel/ka firmy“ a „finanční ředitel/ka“ důkladně pročetli a až po upřesnění znění smlouvu společně podepsali. 

Podmínky pro získání půjčky před podepsání Smlouvy o půjčce pro třídu – firmu: 

  • vymyslet a schválit název firmy, případně logo firmy
  • zvolit ředitele firmy 
  • zvolit finančního ředitele
  • vybrat si a schválit předmět podnikání
  • schválit účel, na co bude případný zisk použit

Vše bylo v obou třídách splněno, smlouvy byly podepsány, peníze předány finančním ředitelům. Teď už se jen můžeme těšit na podnikání našich čtvrťáků. Celá akce je podmíněna činností samotných žáků. Dospělí, třídní učitelky a asistentka pedagoga, jsou tu pouze jako poradci, pokud si žáci nebudou s něčím vědět rady.  Uvidíme, jak si žáci ve svých firmách povedou, jak se budou umět domluvit nebo si říci o pomoc a radu, jakou propagaci a reklamu své firmě udělají a zda se jim povede svou firmu přivézt k finančnímu zisku i po vrácení finanční půjčky zpět pracovnici ČSP.  

Celý projekt bude ukončen nejpozději do 31. 5. 2024. 

Držíme palce, aby se malým podnikatelům vše podařilo a na toto období s radostí vzpomínali. 

Tř. učitelky Soňa Krejčí a Miroslava Voláková a AP Viktorie Sarah Wágnerová.

Každá třída získala bezúročnou půjčku Kč 3000,-